تاریخ و فرهنگ ایران زمین

گفتگوی شورانگیز گوته با حافظ

اختصاصی پایگاه خِرَدگان - یوهان ولفگانگ فون گوته شاعر، ادیب و نویسنده بزرگ آلمانی است که نقش مهمی در ادبیات آلمان و جهان ایفا کرده است.

گوته علاقه ویژه‌ای به حافظ شیرازی داشته است و در دیوان شرقی خود، گفتگو و راز و نیاز شاعرانه با مرشد خود حافظ شیرازی دارد. 

گوته در جایی می گوید:

ای حافظ مقدس! آرزو دارم که همه جا،‌ در سفر و حضر، در گرمابه میخانه با تو باشم... (۱).

که اشاره به یک بیت حافظ دارد:

اگر رفیق شفیقی، درست پیمان باش

حریف خانه و گرمابه و گلستان باش

این گفتگوی شورانگیز گوته با حافظ بسیار تاثیرگذار است و اندیشیدن به گفتگوی این بزرگان در بهشت بسیار جالب می‌نماید.

تصویر زیر با تلاش پایگاه خردگان آماده شده است:

اندیشیدن به گفتگوی این بزرگان در بهشت باعث شد که ما در پایگاه خردگان به دنبال تصویر سازی از گفتگوی گوته و حافظ در بهشت باشیم. به گونه‌ای که حافظ شیرازی مشغول شعرخوانی برای گوته است و گوته مست از شعر حافظ و شراب آسمانی در کنار فرشتگان رقصان، شادمانی می‌کند.

هسته اولیه این اثر با هوش مصنوعی DALL·E ساخته شده است ولی آن نسخه اشکالات فراوان داشت و اصلا قابل رائه نبود؛ چهره‌های حاضران در اثر به ویژه چهره فرشتگان مشکلات فراوان داشتند.

این مشکلات باعث شدند که ما از ابزارهای دیگر بهره بگیریم و همه چهره‌ها را بازسازی یا به عبارتی swap کنیم. اما باز هم مشکلات فراوان داشت و مجبور شدیم با ابزارهایی مانند Photoshop به صورت دستی آنقدر روی آن کار کنیم تا به آنچیزی برسیم که به ذهن ما نزدیک است.

پانویس:

۱- دیوان شرقی گوته (۱۳۲۸). ترجمه شجاع الدین شفا. نشریه کتابخانه سقراط: ص ۳۹

تماس با نویسنده:


دیدگاه خود را با نویسنده در میان بگذارید:

به کار گیری یا روگرفت از نوشته‌های این پایگاه تنها پس از پذیرش قوانین پایگاه امکان پذیر است: قوانین پایگاه خِرَدگان
توسعه نرم افزاری: مجید خالقیان
گفتگوی شورانگیز گوته با حافظ