تاریخ و فرهنگ ایران زمین

چرا سردمداران شوروی از کوروش بزرگ تنفر داشتند؟

در طول هزاران سال همواره کوروش بزرگ در منابع تاریخی بسیار خوشنام بوده است اما در قرون معاصر برخی با تحریف منابع تلاش کردند کوروش را بدنام کنند که البته موفق نبودند. در بررسی ریشه‌های این کوروش‌ستیزی‌ها نقش شوروی سابق و گروه‌های داخل ایران که وابسته به شوروی بودند بسیار پررنگ است.

یکی از این گروه‌ها فرقه دموکرات پیشه وری، وابسته به شوروی سابق بود. در سال ۱۳۲۴ فریدون ابراهیمی دادستان آن فرقه مقاله‌ای بر ضد کوروش بزرگ نوشت و متاسفانه این اقدامات آغازی شد بر کوروش‌ستیزی در ایران تا جایی که این روزها برخی با ظاهر مذهبی همان گفته‌ها را تکرار می‌کنند و حتی بسط و گسترش می دهند (درباره مقاله فریدون ابراهیمی بخوانید: نقدی بر صحبت‌هایی که از آذربایجان نیست).

به نظر می‌رسد سردمداران شوروی از تاریخ باستانی ایران و کوروش بزرگ متنفر بودند و دستگاه تبلیغاتی گسترده‌ای برای تخریب تاریخ باستانی ایران توسط رفقای خود در داخل ایران راه انداختند.

پرچم شوروی
پرچم شوروی

تزارهای روسیه و بعدها سردمداران شوروی به دنبال آن بودند که کشور ایران روز به روز فقیرتر شود. آنقدر ایران را در تنگنا قرار دهند تا هر زمانی که می‌خواهند این کشور را خفه کنند. با این حال در ظاهر ادعای دوستی با ایران می‌کردند و گویا به دنبال نگه داشتن موجودیت ایران بودند چرا که از وجود دیگر قدرت‌های منطقه هراس داشتند و برای همین سعی می‌کردند عوامل داخلی در ایران را نیرومند کنند و تفرقه افکنی کنند تا ایرانی که وابسته باشد را در برابر دیگر قدرت‌ها نگه دارند تا حافظ منافع آنها باشد. 

بنابراین از هوشیاری و آگاهی مردم ایران از تاریخ باستانی هراس داشتند. آنها به دنبال بدنام کردن ایران باستان و نمادهای این تاریخ با شکوه مانند کوروش بزرگ بودند. کوروش بزرگ برای آنها کابوسی فراموش نشدنی بود.

کشوری که کوروش بزرگ بر آن فرمانروایی می‌کرد در زمان خودش نماد احترام به مردم آن هم با اقوام گوناگون بود. ایرانیان سرآمدان فرهنگ بودند و در این کشور پیروان ادیان گوناگون در کنار یکدیگر با صلح زندگی می‌کردند. از همه مهم‌تر ارتشی متحد و نیرومند امنیت کشور را حفظ می‌کردند. کوروش بزرگ توانسته بود دروغ، خشکسالی و یورش دشمنان را از کشور دور کند. پیشرفت کشور در آن زمان مورد توجه فیلسوفان بزرگی همچون افلاطون هم قرار گرفته بود (۱). همه این موارد خلاف منافع شوروی بود که امپراتوری ترس و دروغ را به راه انداخته بودند و با ایده‌های جهان وطنی به دنبال یکدست کردن مردم دنیا بودند.

طبیعی است که سردمداران شوروی از شیوه حکمرانی کوروش بزرگ تنفر داشتند و از نیرومند شدن ایران آزاد با الهام گیری از ایران باستان و کوروش بزرگ می‌ترسیدند. بنابراین هر کاری برای بدنام کردن این پادشاه خوشنام انجام دادند.

پانویس:

۱- افلاطون درباره دوران کوروش بزرگ می‌نویسد:

در زمان او ايرانيان از آزادی برخوردار بودند و بر بسياری از ملت‌های ديگر دنيا فرمانروایی می‌کردند. بـه علاوه او به همه مللی كه زير فرمانروایی او قرار گرفتند، حقوق مردم آزاد بخشيد. کشور با رهبری كوروش از هر لحاظ پيشرفت كرد و مردم آن نيز از آزادی و رفاه بی‌سابقه‌ای برخوردار بودند و آنچنان نسبت به يكديگر محبت می‌ورزيدند كه گویی همه با يكديگر خويشاوندی دارند (كتاب سوم قوانين، افلاطون، مجله سخن، دوره يازدهم، شماره 12، نوروز 1340: صص 1281 تا 1285)

تماس با نویسنده:


دیدگاه خود را از راه رایانامه با نویسنده در میان بگذارید:

دیدگاه‌ها


دیدگاه خود را در اینستاگرام در میان بگذارید:

خِرَدگان در تلگرام و اینستاگرام

کانال تلگرام خردگانبرگه اینستاگرام خردگان

خط میخی

خط میخی پارسی باستان - سامانه بومیش

درباره بزرگان

درباره زرتشتدرباره کوروش بزرگ
درباره فردوسیدرباره دکتر مصدق
به کار گیری یا روگرفت از نوشته‌های این پایگاه تنها پس از پذیرش قوانین پایگاه امکان پذیر است: قوانین پایگاه خِرَدگان
توسعه نرم افزاری: مجید خالقیان
چرا سردمداران شوروی از کوروش بزرگ تنفر داشتند؟