در سراسر جهان یادمانهای فراوانی در بزرگداشت کوروش بزرگ وجود دارد چرا که کوروش بزرگ در منابع اقوام و مذاهب مختلف ستایش شده است. پیروان ادیانی مانند مسیحی و یهودی احترام ویژهای برای کوروش بزرگ قائل هستند و در متون مذهبی آنها کوروش بزرگ ستایش شده است. زرتشتیان هم رفتار انسان دوستانه کوروش بزرگ را بر اساس آموزههای زرتشتی میدانند.
استوانه کوروش بزرگ کهنترین کتیبه کشف شده است که از حقوق بشر میگوید. چرا که پادشاهی از یک سرزمین دیگر پس از پیروزی، مهربانی با مردم شهر را افتخار خود ذکر میکند تا جایی که دغدغه خودش را همان دغدغه مردم کشور فتح شده میداند. پیش از آن اسنادی که از مدارا و مهربانی با مردمان می گویند صرفا مردمی از نژاد و قوم خود را مخاطب قرار میدهند که پادشاهان قانون و نظم را برقرار کردند یا بر بیگانگان پیروز شدند.
از این روی معتقدان به مردم سالاری و فعالان حقوق بشر به استوانه کوروش بزرگ احترام میگذارند. در اینجا به چند مورد از بزرگداشت کوروش بزرگ در سراسر جهان اشاره می کنیم.
نقش برجسته کوروش بزرگ در سیدنی استرالیا
در پارک المپیک سیدنی استرالیا نقش برجستهای از کوروش بزرگ نگهداری میشود که حال و هوای خاصی به آن مکان داده است.
این مجسمه که یک دوباره سازی از نقش برجستهای به همین شکل در پاسارگاد است، توسط Lewis Batros و با همکاری «فرشته صادق» ساخته شده است. جالب تر از همه، توضیحاتی است که در زیر این نقش برجسته نگاشته شده است که تصویر آن را در زیر می بینید:
همان طور که مشاهده می کنید، در این توضیحات کوروش به عنوان بنیان گذار اولین و بزرگ ترین جامعه چند فرهنگی (جامعهای که از اقوام مختلف با زبانها و آیینهای گوناگون تشکیل شده است) در طول تاریخ بشر معرفی شده است و شیوه اداره حکومت وی بر اساس احترام و بزرگداشت شأن انسانی بیان شده است. همچنین با اشاره به استوانه کوروش بزرگ آن را اولین اعلامیه حقوق بشر معرفی کرده است.
استوانه کوروش بزرگ در دادگاه لاهه
همه ما از جایگاه والای استوانه کوروش بزرگ در سازمان ملل آگاه هستیم اما نمونهای از استوانه کوروش بزرگ هم در دادگاه لاهه هم قرار گرفته است.
پرفسور ایو دوده، رئیس آکادمی لاهه درباره استوانه کوروش بزرگ می گوید:
کوروش سالها پیش برده داری را بر انداخت، در حالی که تا همین چند دهه پیش، در اروپا بردگان سیاه به کار گرفته می شدند (۱).
کوروش بزرگ در نقاشی کاخ ورسای فرانسه
تصویر زیر نقاشی روی کاخ ورسای فرانسه با عنوان کوروش بزرگ در میدان نبرد است. این نقاشی از Claude Audran میباشد.
خیابان کوروش بزرگ در لندن
یادبودهای منشور کوروش بزرگ در ایالات متحده امریکا
یابود منشور کوروش بزرگ در لسآنجلس
گروهی از ایرانیهای مقیم آمریکا یک مجسمه الهامگرفته از منشور کورش را به مناسبت جشنهای روز استقلال در آمریکا، به شهر لسآنجلس هدیه کردند.
به گزارش ایسنا به نقل از لسانجلستایمز، این مجسمه که توسط بنیاد ایرانی-آمریکایی فرهنگ و با کمک بالغ بر ۲.۵ میلیون دلار بیش از یک میلیون نفر از کشورهای مختلف ساخته شده، با نام «مجسمه آزادی» در بلوار سانتامونیکا در لسآنجلس رونمایی شد.
این مجسمه با وزن حدود ۱۰ تن از سنگ تراورتن و توسط یک هنرمند طراح بریتانیایی- سریلانکایی به نام «سیسیل بالموند» طراحی و ساخته شده که طرح وی از میان ۳۰۰ طرح دیگر انتخاب شده است.
یادبود منشور کوروش بزرگ در پارک بالبوآ سن دیگو
تندیس کوروش بزرگ در تاجیکستان
ماکت آرامگاه کوروش بزرگ در دانشگاه تهران
گرچه در ایران گاهی بی مهری هایی به کوروش بزرگ می شود اما دانشجویان و نهادهای مردمی همواره کوروش بزرگ را گرامی می دارند. انجمن علمی دانشجویان تاریخ دانشگاه تهران در آبان 1392 همایشی یه بادماندنی درباره کوروش بزرگ را برگزار کرد که ماکت آرامگاه کوروش بزرگ که حاصل کار دانشجویان مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بود را در حیاط دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی قرار داد (۲).