کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران یا کانون ایرانشناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران از کانونهای دانشجویی فعال در حوزه تاریخ و فرهنگ ایران است. فعالیتهای این کانون ریشه در دهه ۸۰ خورشیدی دارد ولی این کانون با این نشان و لوگو ریشه در دهه ۹۰ خورشیدی دارد و آغاز فعالیتهای کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۳ باعث تداوم فعالیت آن در سالیان بعد شد. استقبال دانشجویان از این کانون فرهنگی در این چند سال، بسیار ارزنده است و نشاندهنده پیشرفت فرهنگی دانشجویان و ایراندوستی آنها میباشد. در سالیان اخیر علاوه بر کانون ایرانشناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران، کانونهایی در دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی و همچنین دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران تاسیس شدهاند.
نوشتارها درباره کانون ایران شناسی دانشگاه تهران:کانون ایران شناسی دانشگاه تهران
نشان کنونی کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران ریشه در سال ۱۳۹۳ دارد ولی به دلیل کاستیهایی که نشان اولیه داشت، در سال ۱۳۹۴ ویرایشهایی انجام شد و نشان دانشگاه تهران به آن افزوده شد. نشانی که در سال ۱۳۹۴ شکل نهایی خود را گرفت، تا به امروز مورد استفاده قرار میگیرد و کانونهای ایرانشناسی دانشکدههای «حقوق و علوم سیاسی» و «ادبیات و علوم انسانی» با الهام گرفتن از این نشان، نشانهایی زیبا را پدید آوردند.
کانون ایران شناسی با این نشان و لوگو ریشه در دهه ۹۰ دارد و آغاز فعالیتهای کانون ایرانشناسی در سال ۱۳۹۳ باعث تداوم فعالیت این کانون در سالیان بعد شد. کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران در طول این سالها با محدودیتهای فراوانی مواجه بود و حتی بدخواهان و ایرانستیزان علیه این کانون فعالیتهایی کردهاند و شایعاتی به وجود آوردند. با این حال کانون ایران شناسی دانشگاه تهران به فعالیتهای خود ادامه داده است.
نشریه دانشجویی «سرزمین آزادگان» به صاحب امتیازی کانون ایران شناسی دانشگاه تهران است. نخستین شماره این نشریه در آبان 1393 منتشر شد. در واقع این نشریه در ادامه نشریه دانشجویی نیلوفر ایرانی بود. در ابتدا این نشریه به صورت چاپی منتشر میشد ولی با توجه به امکانات اندک و نبود بودجه کافی تصمیم بر آن شد که به صورت رایاتاری منتشر شود و این کار با همراهی پایگاه خِرَدگان انجام گرفت.
همایش سرای مهر به کوشش کانون ایرانشناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران و به بهانه مهرگان و پیروزی کاوه و فریدون بر ضحاک برگزار شد. از اهداف این همایش بررسی اسطورهها و معرفی سنتهای کهن ایرانی بود. نکته قابل توجه این مراسم حضور استاد علیرضا شجاعپور بود که پس از سالها در دانشگاه تهران حضور یافت و شعر مشهور خود یعنی «وطن» را برای دانشجویان خواند.
پایگاه فرهنگی خِرَدگان و کانون فرهنگی-دانشجویی ایرانشناسی دانشگاه تهران در روزهای نزدیک به بزرگداشت فردوسی توسی، «دهه فرهنگی خردمند توس» را برگزار کردند که با چند گردهمایی در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران همراه بود. سومین و برجستهترین گردهمایی این دهه با نام «زبان پارسایان» برگزار شد و به جایگاه زبان پارسی در فرهنگ ایرانی و نقش فردوسی در پاسداری از آن اختصاص داشت.
کانون ایرانشناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران که همکاری تنگاتنگی با پایگاه خِرَدگان داشت، موفق به کسب رتبههایی در جشنوارههای دانشگاه تهران و جشنوارههای کشوری شد. از جمله میتوان به موفقیتهای این کانون در جشنواره ترنج (جشنواره کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاه تهران) و همچنین جشنواره رویش (جشنواره ملی کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاههای کشور) اشاره کرد.
محفل خودمانی «یلدای مهر» با کوشش کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران، کانون موسیقی و هنرهای تجسمی دانشگاه تهران در تالار همایشهای باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد. در این مراسم که با استقبال خوب دانشجویان همراه بود، هنرمندانی همچون سروش صحت و اشکان خطیبی حضور یافتند و با دانشجویان و حضار گفتگو کردند. دکتر مجتبی فراهانی، پژوهشگری که چند تألیف درباره جشنهای ایرانی -به ویژه یلدا- در کارنامه خود دارد به سخنرانی پرداخت.
پایگاه خِرَدگان و کانون ایرانشناسی دانشگاه تهران در روزهایی که نزدیک به بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی بود، دهه فرهنگی خردمند توس را برگزار کردند. این دهه شامل سه گردهمایی بود که هر کدام با موضوعات «شاهنامه و هویت ایرانی»، «شاهنامه و هنر» و «زبان پارسایان» همراه بودند و در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد. یکی از بخش هایی که بسیار مورد توجه حضار قرار گرفت، شعرخوانی استاد علیرضا شجاع پور بود که بسیار پرشکوه، شعری در واکنش به ناسزاگویان فردوسی خواند.
فردوسی را خواب دیدم و به او گفتم به تو نا سزا گفتند، فردوسی هم از من پرسید، به چه زبانی به من ناسزا گفتند؟ من هم گفتم فارسی و او گفت اصلا مهم نیست، بگو فارسی صحبت کنند، به من هر چه میخواهند بگویند!