تاریخ و فرهنگ ایران زمین

تاریخچه نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران

نگاهی کوتاه:

نشان کنونی کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران ریشه در سال ۱۳۹۳ دارد ولی به دلیل کاستی‌هایی که نشان اولیه داشت، در سال ۱۳۹۴ ویرایش‌هایی انجام شد و نشان دانشگاه تهران به آن افزوده شد. نشانی که در سال ۱۳۹۴ شکل نهایی خود را گرفت، تا به امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد و کانون‌های ایران‌شناسی دانشکده‌های «حقوق و علوم سیاسی» و «ادبیات و علوم انسانی» با الهام گرفتن از این نشان، نشان‌هایی زیبا را پدید آوردند.

نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران

کانون ایران‌شناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران از کانون‌های فرهنگی فعال است که فعالیت‌های این کانون با استقبال دانشجویان و فعالان فرهنگی همراه بوده است.

استقبال دانشجویان از این کانون فرهنگی که درباره ایران فعالیت می‌کند، بسیار ارزنده است و نشان‌دهنده پیشرفت فرهنگی دانشجویان می‌باشد. زمانی دانشجویان بیشتر به فعالیت در بسیج دانشجویی (شاید به دلیل کسری خدمت) و انجمن اسلامی علاقه داشتند و حمایت و پشتیبانی از کانون‌های فرهنگی اندک بود.

در سالیان اخیر علاوه بر کانون ایران‌شناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران، کانون‌هایی در دانشکده‌های حقوق و علوم سیاسی و همچنین دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران تاسیس شده‌اند.

نکته قابل توجه الهام گرفتن از نشان کانون ایران‌شناسی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در نشان‌های کانون‌های ایران‌شناسی دانشکده‌ها می‌باشد که نمایانگر همگرایی و همکاری این کانون‌ها با یکدیگر است.

این استقبال از کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران و نشان آن، ما را بر آن داشت تا توضیحات کوتاهی درباره این نشان ارائه دهیم.

نشان کنونی کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران ریشه در سال ۱۳۹۳ دارد. آغاز فعالیت‌های کانون در آن سال باعث تداوم فعالیت این کانون در سالیان بعد شد.

ابتدا بنا بود طرحی با نقش آرش کمانگیر بر روی نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران جای گیرد ولی از آنجایی که نشریه این کانون یعنی نشریه دانشجویی سرزمین آزادگان نیاز به نشان ویژه خود را داشت، نشان آرش کمانگیر به نشریه سرزمین آزادگان اختصاص پیدا کرد و نشانی دیگر برای کانون طراحی شد (۱).

نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۳
نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۳

نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران، برگرفته از هنر پارسه (تخت جمشید) است که نماد فرهنگ و تمدن ایرانی است. دروازه پارسه از دل نشانی حلقه‌مانند بیرون آمده که نماد پیمان و همبستگی تاریخی ایرانیان و بالیدن فرهنگ ایرانی فراتر از مرزهای سیاسی کنونی است.

مجید خالقیان، دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ و دبیر کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در آن زمان، این نشان را طراحی کرد.

این نشان در ابتدا کاستی‌هایی داشت و با کم دقتی‌هایی طراحی شده بود. همین باعث شد که مجید خالقیان در سال ۱۳۹۴ و پیش از دانش‌آموختگی، نشان را ویرایش کند و نشان دانشگاه تهران را هم به بالای آن افزود تا اعضای شورای مرکزی جدید و دبیر جدید کانون یعنی احمدرضا حسینی از نشان ویرایش شده استفاده کنند.

نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۴ ویرایش شد
نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۴ ویرایش شد

نشانی که در سال ۱۳۹۴ شکل نهایی خود را گرفت، تا به امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد و کانون‌های ایران‌شناسی دانشکده‌های حقوق و علوم سیاسی و همچنین ادبیات و علوم انسانی با الهام گرفتن از این نشان، نشان‌هایی زیبا را پدید آوردند.

این روزها شاهد فعالیت‌های قابل توجه این کانون‌ها در دانشگاه تهران هستیم و این فعالیت‌ها می‌توانند الگویی برای فعالیت‌های مشابه دانشجویان در سراسر کشور باشند.

نشان کانون ایران‌شناسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
نشان کانون ایران‌شناسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

 

نشان کانون ایران‌شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران
نشان کانون ایران‌شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران

 

پانویس:

نشریه سرزمین آزادگان در ابتدا به صورت چاپی منتشر می‌شد ولی با توجه به امکانات اندک و نبود بودجه کافی تصمیم بر آن شد که به صورت رایاتاری منتشر شود و این کار با همراهی پایگاه خِرَدگان انجام گرفت.

دیدگاه شما:



تماس با نویسنده:


دیدگاه خود را با نویسنده در میان بگذارید:

به کار گیری یا روگرفت از نوشته‌های این پایگاه تنها پس از پذیرش قوانین پایگاه امکان پذیر است: قوانین پایگاه خِرَدگان
توسعه نرم افزاری: مجید خالقیان
تاریخچه نشان کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران