مدتهاست ادعای عدهای افراطی را شنیدهایم که گویا توسط نشریه «امید زنجان» فراگیر شد و سپس همین بریده نشریه فضای خبری را آلوده کرد:
با آنکه این ادعا بدون هیچ سند و مدرک مطرح شده بود ولی هنوز هم در گوشه و کنار چنین مواردی را میشنویم!! در اینجا به بررسی اجمالی این مدعا خواهیم پرداخت:
اصولاً در مفهوم زبانشناسی چیزی به نام «زبان با قاعده تر» نداریم که مبنای مقایسه قرار گیرد و زبانی بر اساس قواعد یا تعداد افعال، رتبه بهتری را نسبت به زبانهای دیگر کسب کند. مسلماً نیز یونسکو به چنین اقدام مضحکی مبادرت نکرده است و نخواهد کرد.
البته لیستهایی از تعداد گویشوران به زبانهای گوناگون تهیه شده است که معمولا در رتبه اول آنها زبان ماندارین (یک گروه از زبانهای چینی) قرار دارد و زبان هایی مانند اسپانیایی، انگلیسی و هندی در رتبههای بعدی قرار دارند (نگاه کنیده به: List of languages by number of native speakers).
در اینگونه لیستها اختلافاتی دیده میشود چرا که در هر آمارگیری چنین اختلافاتی وجود دارد ولی در هیچ کدام زبان ترکی چنین جایگاهی که ادعا شده است را ندارد. برای بررسی این مورد لینکهای زیر را از مراکز معتبر ببینید:
A collection of commonly-asked questions about sign languages, particularly American Sign Language
The Most Common Languages in the World
How many languages are spoken in the world today?
گرچه نیازی به گفتن نیست و دانش آموزان و نونهالان هم این موضوع را میدانند ولی به گفته همه پژوهشگران زبان فارسی ریشه هند و اروپایی دارد و نه عربی (خود زبان عربی ریشه سامی دارد) (نگاه کنید به: Persian language و همچنین نگاه کنید به: History of the Language).
کتاب «ددهقورقود» به گفته یونسکو کتابی ارزشمند است که در سال ۲۰۰۰ جشنی به مناسبت نگارش این اثر برگزار نموده و البته هیچ سالی را به نام این کتاب نامگذاری نکرده اند (نگاه کنید به: UNITED NATIONS EDUCATIONAL, SCIENTIFIC AND CULTURAL ORGANIZATION).
شایان ذکر است این قبیل جشنها در مورد بسیاری از آثار فرهنگی و نامآوران انجام شده و اتفاق نویی نیست، مثلاً ۱۳ سال قبل از «ددهقورقود» در سال ۱۹۸۷ برای حافظ شیرازی و در سال ۱۹۸۸ برای شاهنامه فردوسی برگزار شده است
(نگاه کنید به : COMMEMORATION OF THE 600TH ANNIVERSARY OF THE DEATH OF THE IRANIAN POET HAFEZ و یا CELEBRATION OF THE THOUSAND-YEAR EXISTENCE OF THE SHAH-NAME (BOOK OF KINGS), COMPOSED BY FERDOWSI, THE IRANIAN EPIC POET)
مسلماً با جستجو در فهرست یونسکو مناسبت های دیگری نیز از بزرگان ایران و دیگر کشورها خواهیم یافت.
هیچکدام از موارد فوق البته برتری زبان فارسی به ترکی و بالعکس را اثبات نمیکند و تنها در جهت تنویر افکار و کشیدن خط بطلان بر ادعاهای بی اساس ارائه شد.
“زبان ترکی زبان سوم جهان و زبان فارسی لهجه سی و سوم عربی نیست!” گُمانه (gomaneh.com). با چند اصلاح و به روز رسانی.
یک خواهش دوستانه
خواهشمند است اگر قصد رونوشت از این نوشتار را دارید، بنمایه (www.kheradgan.ir) و نویسنده آن را یاد کنید