تاریخ و فرهنگ ایران زمین

روزهای ارزشمند آبان ماه

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز جهانی کوروش بزرگ

نقاشی زیبایی از استاد حجت الله شکیبا

۷ آبان : بزرگداشت کوروش بزرگ

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز کوروش بزرگ

بر اساس یک سند باستانی که «رویدادنامه نبونئید» نام گرفته است، روز سوم ماه Arahsamna بابلی، کوروش بزرگ پس از ورود به شهر بابل ، با استقبال با شکوه مردم بابل روبرو شد (رویدادنامه نبونئید، ستون ۳، بند ۱۸ و ۱۹). این روز مصادف با ۲۹ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد می‌باشد و ۲۹ اکتبر برابر هفتم آبان (در برخی از سالها هشتم آبان) است. بنابراین هفتم آبان به عنوان روز بزرگداشت کوروش مطرح شد و از آن پس با استقبال ایران دوستان و دوستداران کوروش بزرگ همراه بود. به طوری که هر سال، هفتم آبان به یاد کوروش گرامی داشته می‌شود.

آنچه درباره این شخصیت، جالب می‌نماید همسخنی و اشتراک منابع تاریخی درباره نیک سیرتی وی می‌باشد. منابع تاریخی درباره کمتر پادشاهی چنین شرایطی دارند؛ آن هم منابعی که توسط اقوام و ملل گوناگون نگارش یافته اند. این در حالی است که کمابیش آثار باستانی که از دوره باستان به جا مانده اند، چهره‌ای مثبت از کوروش بزرگ ترسیم می‌کنند.

با ارزش‌ترین مواردی که چهره مثبتی از کورش بزرگ ترسیم می‌کنند، آثار باستانی می‌باشند که از جمله می‌توان به آثار بابلی اشاره کرد. آثاری مانند استوانه کورش و رویدادنامه نبونئید که از رفتار نیک کورش با مردمان سخن می‌رانند که علاوه بر آنکه همسانی نسبی با منابع یهودی دارند، اسناد و الواحی که از زندگی روزمره مردم آن روزگار باقی مانده است، کمابیش محتویات این آثار را تأیید می‌کنند.

١۰ آبان : جشن آبانگان

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز کوروش بزرگ

شاید مهم ترین موضوع این جشن گرامیداشت آب است که در میان ایرانیان باستان از ارزش زیادی برخوردار بوده و آنرا مقدس می‌شمردند.

مورخان یونانی نوشته اند که ایرانیان در آب جاری خود را شستشو نمی کردند و به عبارتی آب را آلوده نمی کردند. همین موارد از متون کهن ایرانی هم برداشت می شود.

ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه می نویسد: «آبانماه روز دهم آن روز آبان‌ماه است و آن عیدى است که براى توافق دو نام آبانگان گویند و در این روز زو پسر تهماسب بشاهى رسید و مردمانرا بحفر انهار و تعمیر آن امر کرد و در این روز به کشورهاى هفت‌گانه خبر رسید که فریدون بیوراسب را اسیر کرده و بسلطنت رسیده و مردم را امر کرده که دوباره خانه‌ها و اهل خود را مالک شوند و خود را کدخدا بنامند یعنى صاحب خانه و خود او نیز بخانه و خانواده خود فرمانروا شد» (بیرونی، ابوریحان محمد بن احمد. آثارالباقیه عن القرون الخالیه. ترجمه اکبر داناسرشت. تهران: امیر کبیر. ١٣٨۶: ص ۳۴۰).

۱۶ آبان: زادروز ملک الشعرای بهار

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز کوروش بزرگ

محمدتقی بهار، ملقب به ملک‌الشعرا. شهرت وی به شعر‌های نیکش است. وی از نویسندگان، روزنامه‌نگاران، مورخان و سیاست‌مداران برجسته معاصر است.

۲۱ آبان: زادروز نیما یوشیج

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز کوروش بزرگ

نیما یوشیج، از شاعران بزرگ ایران که با عنوان پدر شعر نوی پارسی شناخته می‌شود. نام اصلی وی علی اسفندیاری بوده است و اشعاری به زبان مازندرانی هم در کارنامه خود دارد.

۲۴ آبان: روز کتاب و کتاب‌خوانی

روزهای ارزشمند آبان ماه - 7 ابان روز کوروش بزرگ

شوربختانه مطالعه کتاب در کشور ما بسیار کم شده است و اکثر مردم به مطالعه کتاب‌های درسی می‌پردازند؛ رویکرد مدرک گرایانه آسیب فراوانی به فرهنگ ما زده است. از این رو باید بیشتر و بیشتر به فرهنگ کتاب‌خوانی بپردازیم.

شرایط استفاده از نوشتار:

از آنجایی که هرگونه استفاده یا رونوشت از نوشتارها بر اساس پیمان نامه کاربری امکان پذیر است، اگر قصد رونوشت از این نوشتار را دارید، بن‌مایه  آن را یاد کنید. طبیعی است که ذکر مواردی مانند نام پدیدآور (نویسنده، گردآورنده و…)، تاریخ واپسین به روز رسانی، عنوان کامل نوشته به همراه پیوند (لینک) و همچنین ذکر تارنمای خردگان (www.kheradgan.ir) ضروری است.

تماس با نویسنده:


دیدگاه خود را از راه رایانامه با نویسنده در میان بگذارید:

دیدگاه‌ها


دیدگاه خود را در اینستاگرام در میان بگذارید:

خِرَدگان در تلگرام و اینستاگرام

کانال تلگرام خردگانبرگه اینستاگرام خردگان

خط میخی

خط میخی پارسی باستان - سامانه بومیش

درباره بزرگان

درباره زرتشتدرباره کوروش بزرگ
درباره فردوسیدرباره دکتر مصدق
به کار گیری یا روگرفت از نوشته‌های این پایگاه تنها پس از پذیرش قوانین پایگاه امکان پذیر است: قوانین پایگاه خِرَدگان
توسعه نرم افزاری: مجید خالقیان
روزهای ارزشمند آبان ماه