تاریخ و فرهنگ ایران زمین

دو پادشاه بزرگ، دو آرامگاه

| نویسنده: پروفسور چی دونگ فانگ | برگردان: مهدخت نیک اخلاق | واپسین به روزرسانی: ۶ مهر ۱۳۹۴ |


پروفسور چی دونگ فانگ در سال 1956 در استان لیائو نینگ چین متولد شد. وی هم اکنون پروفسور و استاد راهنمای دوره دکتری در دانشکده باستان شناسی دانشگاه پکن است و به طور اصلی به تحقیق و آموزش تاریخ، هنر، آثار باستانی و فرهنگی دوران تانگ در چین می پردازد. [هرچند برخی از گفته های این متخصص تاریخ چین، درباره تاریخ ایران، جای بحث و بررسی بیشتری دارد اما کلیات گفته های او بسیار جالب توجه است. در اینجا بخش هایی از گفتگو با او را می آوریم که درباره شی هوانگ دی (چین شی هوانگ) امپراتور کشور چین و کوروش بزرگ می باشد.]

پروفسور چی دونگ فانگ

پروفسور چی دونگ فانگ

در تاریخ جهان، آوازه کوروش دوم در دور و نزدیک پیچیده و او از شهرت فراوانی برخوردار است. در بازدید از آثار باستانی ایران، جز با احترام نمی توان به آرامگاه کوروش، این پادشاه بزرگ، نگریست و بزرگ داشت وی را به جای آورد.

متاسفانه هنگامی که ما به «پاسارگاد» رسیدیم هوا دیگر تاریک شده بود و آرامگاه بسته بود. آرامگاه کوروش ظاهر و ساختمان زیبایی ندارد و همچنین چندان بلند و با شکوه نیست، از نظر معماری و ساختار تنها شبیه یک هرم است و در کل شش طبقه دارد که نمایانگر خورشید، ماه، باد، آتش، آب و خاک است. آرامگاهی ساده که سال هاست منزوی و مغرور در میان صحرایی رام نشده ایستاده و در طی بیش از 2500 سال همچنان استوار برجای باقی مانده است.

دو پادشاه بزرگ،دو آرامگاه - خِرَدگان

آرامگاه کوروش بزرگ در پاسارگاد

دو پادشاه بزرگ،دو آرامگاه - خِرَدگان

ارتش سفالین چین شی هوانگ

هرودوت مورخ یونانی، کوروش را «پدر پارس» نامیده است. منشور مشهور کوروش هم اکنون در موزه بریتانیای کشور انگلستان قرار دارد. در منشور مذکور، کوروش با افتخار گفته است: «من، کوروش، پادشاه جهان، پادشاه بزرگ، پادشاه دادگر، پادشاه بابِل، پادشاه سومر و اَکَد، پادشاه دنیا…» به راستی او را روحی بزرگ و باشکوه خواندن، اغراق آمیز نیست، چرا که او کسی بود که برای اولین بار پادشاهی [شاهنشاهی] پارس را پایه گذاری کرد.

سخن از کوروش، پادشاه بزرگ پارسی به میان آوردن همواره باعث به یادآوردن شی هوانگ دی (چین شی هوانگ) امپراتور کشور چین می گردد. …

… چین شی هوانگ حدود سیصد سال پس از کوروش با در پیش گرفتن استراتژی هایی از قبیل اتحاد با کشور های دور از امپراتوری و حمله به کشور های نزدیک و همچنین حمایت از روش های نظامی و سیاستمداری، برای اولین بار در تاریخ چین یک فرمانروایی متمرکز را به وجود آورد. 

کارهایی که کوروش، بنیان گذار ایران متحد، در طول زندگی نظامی خود و جنگ های مذهبی انجام داد، بیانگر فکر روشن و مداراگری اوست. او زندانیان و یهودیان بابِل را آزاد کرد و همچنین در بازسازی اورشلیم (بیت المقدس) از یهودیان حمایت کرد. او تفاوت های فرهنگی را محترم می شمرد و به حقوق انسانی و باورهای دینی کسانی که بر آن ها پیروز می شد، احترام می گذاشت.

شی هوانگ دی جاده های پستی را تعمیر کرد و دیوار چین را ساخت. او همچنین خط، قانون، پول رایج و واحد های اندازه گیری را در سراسر فرمانروایی به شکل واحد در آورده و پایه های پیشرفت چین را بنا کرد.

در نگاهی دوباره به تاریخ، از این دو انسان بزرگ که خدمت های آنان، عواقب ناگوار جنگ ها و خونریزی های بی رحمانه را به گوشه ای راند، تنها آرامگاه هایی باقی مانده که احترام نسل های آینده را بر می انگیزد:

آرامگاه کوروش بزرگ، چندان بزرگ نیست و تنها از سنگ ساخته شده است؛ در حالی که آرامگاه شی هوانگ دی همانند یک کوه عظیم است و چیزی که زیبایی آرامگاه او را دوصد چندان کرده سپاهی از مجسمه های سفالی جنگجویانش (ارتشِ سفالین) در زیر زمین است. این دو آرامگاه نماینده دو فرهنگ با شکوه، دو دوره تاریخی مختلف و دو کشور بزرگ است. این دو آرامگاه، دو پادشاه بزرگ تاریخ را در خود مدفون ساخته و همانند میخ های آهنین محکمی که در زمین این دو سرزمین فرو رفته، یاد آور شکوه و عظمت فرهنگ و تاریخ این دو کشور بزرگ است.

برگرفته از:

اگر قصد رونوشت از این نوشتار را دارید، بن‌مایه (www.kheradgan.ir) و نویسنده آن را یاد کنید

دیدگاه شما:



به کار گیری یا روگرفت از نوشته‌های این پایگاه تنها پس از پذیرش قوانین پایگاه امکان پذیر است: قوانین پایگاه خِرَدگان
توسعه نرم افزاری: مجید خالقیان
دو پادشاه بزرگ، دو آرامگاه