۱ اردیبهشت: بزرگداشت سعدی
ابومحمد مصلِح بن عبدُالله مشهور به سعدی شیرازی و مشرف الدین (۶۰۶ – ۶۹۱ هجری قمری).
سعدی با آثار گرانقدر خود تأثیر مثبتی در ادبیات ایران گذاشت و آثار وی همچون «بوستان» و «گلستان» همواره خواندنی و تأثیر گذار بوده است.
۳ اردیبهشت: جشن اردیبهشتگان
اردیبهشت به معنای «بهترین راستی» است و به عنوان یکی از هفت امشاسپندان شناخته میشود. در گاهشماری ایرانی هر روز از ماه نام ویژهای دارد و روز سوم هر ماه «اردیبهشت» نام داشته است. در هر ماهی که نام روز همانند ماه شود، جشن ویژه آن ماه برگزار میشود، بنابراین روز سوم (اردیبهشت روز) از اردیبهشت ماه، جشن اردیبهشتگان است. ایرانیان باستان در این روز با آیینهای خاصی اردیبهشت را بزرگ میداشتند.
به گفته استاد پورداوود، اردیبهشت در عالم روحانی، نماینده صفت راستی و پاکی و تقدس اهورامزدا است و در عالم مادی نگهبانی کلیه آتشهای روی زمین بدو سپرده شده است. بنابر گفته بندهش گل مرزنجوش مخصوص اردیهشت است. آذرباد مهراسپندان یکی از موبدان بزرگ دوران ساسانی توصیه رفتن به آتشکده را در اردیبهشت روز میکند.
۱۰ اردیبهشت: روز ملی خلیج فارس
دهم اردیبهشت روز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز به عنوان روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است. چندی است برخی از کشور های عربی در اقدامات زشت و دور از منطق به دنبال تحریف نام خلیج همیشگی فارس هستند. خلیج فارس علاوه بر اینکه نموداری از فرهنگ و تمدن غنی ماست از نظر منافع ملی برای ما بسیار مهم است.
این منطقه استراتژیک که مهمترین منطقه تأمین نفت جهان به حساب میآید علاوه بر اینکه از نظر منابع طبیعی و گردشگری و … اهمیت دارد از لحاظ امنیتی هم سرنوشت ساز است.
۱۵ اردیبهشت: گاهنبار میدیوزرم
یکی از شش گاهنبار که به عنوان جشن میانه فصل بهار هم شناخته میشود. در طول سال شش گاهنبار داریم که هر یک از این گاهنبارها مدت آفرینش یک چیز به خصوص است. ١١ تا ١۵ اردیبهشت گاهنبار میدیوزرم (مئیذیوئی زرمی) میباشد که به عنوان آفرینش آسمان در نظر گرفتهاند.
۲۵ اردیبهشت: بزرگداشت فردوسی
حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی (۳۲۹ – ۴۱۱ هجری قمری) از بزرگ ترین حماسه سرایان ایران و جهان است.
فردوسی با سرودن شاهنامه، کاری کرد که هیچ گاه یاد و خاطره شکوه ایرانیان فراموش نشود. این خردمند ایرانی عمری را برای گردآوری شاهنامه گذاشت و با این کار تأثیر بی مانندی در ادبیات و فرهنگ مردم ایران به جا گذاشت.
۲۸ اردیبهشت: بزرگداشت خیام
حکیم غیاثالدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری (سده پنجم هجری قمری).
وی در فلسفه، ریاضی، ستارهشناسی و سرودن شعر استاد بود و آوازه وی بیشتر به واسطه رباعیاتش می باشد، هرچند کارهای علمی وی بسیار مهم و مؤثر بوده است.